Snelle website en SEO

zoekmachineoptimalisatie

Veel website makers en gebruikers weten het ondertussen wel. Een snelle website is belangrijk, niet alleen voor het gebruiksgemak van je bezoeker maar ook voor zoekmachine optimalisatie. Alleen de vraag: ‘Waar moet ik allemaal op letten?’ wordt nog wel eens mee geworsteld.

Snelle website gerelateerd aan SEO

In deze blog zijn al een aantal items al naar voren gekomen als het gaat om de paginasnelheid van je website. Toch willen wij hier nog een een aantal zaken op een rijtje zetten waar je altijd aan moet denken, want als wij praten over snelheid gaat het ook direct ook over Google en zoekresultaten. Google beloont namelijk snelle websites met een hogere notering in de zoekresultaten.

Hosting

Voordat je een website start komt een goede hosting direct ter sprake. Het is van belang na te denken over waar je je website gaat hosten, wat het gaat kosten en waar je verder rekening mee dient te houden. Veel mensen kiezen voor een betrouwbare hosting partij die ook betaalbaar is. Op internet zijn veel websites te vinden die hosting bedrijven vergelijken zoals: www.hostingwijzer.nl, www.hostingvergelijken.nl. Doe hier je voordeel mee. Een betrouwbare, servicegerichte en snelle hosting is belangrijker dan veel mensen denken.

Content Management System (CMS)

Veel websites draaien op een CMS zoals WordPress, Joomla, Drupal etc. Verstandig? Ja! Deze zijn Open Source en flexibel. Er zijn tal van plug-ins of extensies voor te vinden die je website kunnen ondersteunen. Ook voor SEO en paginasnelheid is er veel ondersteuning. Als wij inzoomen op WordPress hoef je alleen maar te denken aan de plugin SEO by Yoast, of W3 total cache die zeker meerwaarde hebben voor je website en eigenlijk bijna onmisbaar zijn geworden. Ook zijn er voor de CMS tal van gratis thema’s te vinden. Probeer wel in je website het aantal plug-ins zo laag mogelijk te houden en alleen die plug-ins te gebruiken die relevant zijn voor je website. Plug-ins worden op de achtergrond geladen in je website en kunnen dus zorgen voor vertraging.

Optimalisatie

Bij het schrijven van teksten en het plaatsen van afbeeldingen en video’s is het belangrijk dat je HTML zo kort en overzichtelijk mogelijk wordt weergegeven. Wij zien het nog al vaak dat een website veel inline styles plaatst om een pagina vorm te geven. Zorg dat dit gedefiniëerd wordt in je Cascading Style Sheets (CSS).
Een voorbeeld hiervan is:

<p style="color:blue" font-size:16px; font-variant:small-caps;>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque vel vulputate massa. Phasellus ac urna.</p>

Wanneer je dit definieert in CSS wordt de html/tekst verhouding al een stuk kleiner.

<p class="fronttext">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque vel vulputate massa. Phasellus ac urna.</p>

Zorg bij het plaatsen van je afbeeldingen en video’s dat dit niet te veel vertraagt in je laadtijd. Zorg dat je afbeeldingen gecomprimeerd zijn en alleen zo groot zijn als nodig. Het is dus niet handig om een foto van 1920×1080 te uploaden en weer te geven in je tekst als 800×600, omdat de server alsnog de foto moet laden van 1920×1080. Een tip hiervoor vindt je in het blog artikel comprimeren van afbeeldingen.

Extern laden van je video’s op bijvoorbeeld YouTube of Vimeo reduceert de belasting op je eigen server.

Testen van je website

Met bovenstaande tips kom je al snel een heel eind. Om je website te testen op verbeteringen, zijn er op internet diverse websites te vinden om je hier bij te helpen.

De website Pagespeed Insight van Google, geeft je een indicatie van je snelheid op mobiel en desktop.
De website GTmetrix, persoonlijk één van onze favorieten die je een goede pagespeed score geeft, maar ook tips om een snelle website te krijgen en wat je hier aan kan verbeteren.
Pingdom TOOLS, lijkt veel op GTmetrix en geeft je een indicatie van de snelheid van je website en welke bestanden geladen moeten worden met de bijbehorende grote en laadtijd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.